P R E C I Z Ã R I
la studiul despre Falsele denumiri ale oraşului Timişoara
Se cuvin a fi fãcute public şi urmãtoarele precizãri:
La data de 9.08.2004 am trimis pe adresa de e-mail
gheorghe.ciuhandu@primariatm.ro urmãtorul mesaj:
Subiect: Corectare WEB-Site
Bunã ziua,
Pe pagina de WEB a Primãriei, la http://www.primariatm.ro/timisoara/index.php?veziCat=112, se gãseşte urmãtoarea afirmaţie a domnului Octavian LEŞCU: "În anii 101-103 şi 105, romanii sub conducerea împãratului Traian au cucerit Dacia în douã rãzboaie sângeroase. Banatul a fost numit de cuceritori "DACIA RIPENSIS"".
Dl. Leşcu face aceastã afirmaţie nefondatã la pagina 11 în cartea sa "Ghidul oraşului Timişoara de-a lungul timpului 1900-2000" [Lexus srl, Timişoara, 2001]. Chiar dacã nu spune, el citeazã necritic pe Francesco Griselini, "Încercare de istorie politicã şi naturalã a Banatului Timişoarei" [editura Facla, Timişoara, 1984, pagina 30, 205]. Din pãcate aceastã afirmaţie este un fals istoric.
Aurelian [împãrat între 270-275 AD] şi-a retras trupele la sud de Dunãre, în provincia Moesia, creând aici provincia DACIA AURELIANI. Aceasta a fost divizatã apoi de Diocleţian / Valerius Diocletianus [* 245; împãrat între 284-305; † 313, Salona] sau Constantin cel Mare [împãrat între 323-337] în DACIA RIPENSIS, lângã Dunãre, cu capitala Ratiaria (azi, Arčar, distr. de Vidin, Bulgaria) şi DACIA MEDITERRANEA, cu capitala Sardica (azi Sofia). Cele douã Dacii supravieţuiesc pânã în anul 535 AD când împãratul Iustinian a înfiinţat provincia IUSTINIANA PRIMA în cuprinsul cãreia se vor regãsi amândouã.
DACIA RIPENSIS era la sudul Dunãrii, în dreptul Olteniei. Provincia era apãratã de legiunile a V-a Macedonica şi a XIII-a Gemina care controlau, cel puţin în prima parte a sec. V e.n, şi nordul fluviului, între Dierna / Orşova şi Sucidava / Celei (la gura râului Olt) cu peste 10 castre şi castellum-uri fortificate. Banatul nu a aparţinut niciodatã acestei DACII RIPENSIS.
De aceea, ar fi frumos sã corectaţi -prin eliminare!- aceastã informaţie falsã -Banatul a fost numit de cuceritori "DACIA RIPENSIS"- de pe pagina de WEB a Primãriei.
Sã auzim numai de bine,
Sorin Forţiu
mbusines@banat.ro
Nimeni nu a reacţionat în vreun fel iar pagina de Internet a rãmas neschimbatã.
Apoi, Evenimentul Zilei (23.03.2005) a publicat urmãtorul articol:
Oraşul Timişoara, la sud de Dunãre de Georgeta Petrovici
Aberaţie pe site-ul Primariei
Cine acceseaza pagina de Internet a municipalitatii timisorene are ocazia sa afle ca orasul de pe Bega se gaseste in sudul Romaniei, nefiind nici pe departe capitala Banatului. Potrivit informatiilor postate pe site-ul Primariei, Timisoara de astazi era localizata acum 1900 de ani pe teritoriul Daciei Ripensis. Profesoara Doina Benea de la Universitatea de Vest afirma insa ca aceasta provincie istorica se afla la sud de Dunare, in dreptul Olteniei. Desi li s-a atras atentia asupra erorii, edilii timisoreni nu au operat nici pina acum corectura necesara.
Strainii care vor sa se informeze cu privire la istoria Timisoarei sint bombardati cu minciuni chiar pe pagina de Internet a municipalitatii. Accesind site-ul www.primariatm.ro, ei afla ca orasul de pe Bega se afla in urma cu 1900 de ani undeva in sudul Olteniei de astazi. "In anii 101-103 si 105, romanii sub conducerea imparatului Traian au cucerit Dacia in doua razboaie singeroase. Banatul a fost numit de cuceritori Dacia Ripensis", se spune chiar in prima fraza a capitolului "Date importante despre orasul Timisoara" de pe site-ul Primariei. Istoricii sint insa de cu totul alta parere. "Dacia Ripensis este provincia care s-a intemeiat in timpul lui Diocletian din Dacia lui Aurelian dupa retragerea trupelor in anul 275. Aceasta provincie situata intre Moesia Superior si Moesia Inferior (teritoriul cuprins astazi intre Serbia si Bulgaria, pe riul Ciabrus) a fost impartita in doua: Dacia Ripensis si Dacia Mediteranea. Prima a fost delimitata la sud de Dunare, in dreptul Olteniei. In acest moment al cercetarilor, nu avem nici o dovada arheologica ferma ca Timisoara ar putea face parte din aceasta regiune, iar a avansa o asemena ipoteza mi se pare prea mult", ne-a declarat Doina Benea, profesoara la Universitatea de Vest si specialist in perioada secolelor I-IV pentru partea de sud-vest a Daciei.
Mesaj pentru primarul Ciuhandu
Informatia postata pe pagina de Internet a municiplitatii este citata de la pagina 11 a cartii lui Octavian Lescu, "Ghidul orasului Timisoara de-a lungul timpului. 1900-2000", in care autorul sustine aceasta varianta, citind necritic din lucrarea lui Francesco Griselini, "Incercare de istorie politica si naturala a Banatului". Profesoara universitara Doina Benea crede ca datele facute publice de Primarie trebuiau confirmate de specialisti. Oficialii institutiei s-au ferit sa comenteze aceasta situatie, desi in vara anului trecut un cetatean i-a scris primarului Gheorghe Ciuhandu un e-mail in care ii explica, inclusiv cu citate, care este adevarul. De precizat insa ca mesajele expediate pe adresa gheorghe.ciuhandu@primariatm.ro nu ajung personal la destinatar, fiind preluate de functionari din Primariei.
Nici dupã publicarea acestui material nu a existat vreo reacţie iar pagina de Internet a primãriei Timişoara rãmas tot neschimbatã (pânã azi, 25.01.2007).
Timişoara
26.01.2007
CONTACT E-MAIL | ALTE COMENTARII |
| |